Zielona kawa – czy warto uczestniczyć w szkoleniu Green Coffee – Specialty Coffee Association?

kawaSzkolenia Green Coffee dla specjalistów z branży kawy to prosty, a zarazem szybki sposób na to, aby zwiększyć zakres posiadanych kompetencji. Dzięki nim można nie tylko zdobyć wiedzę teoretyczną, ale również rozwinąć umiejętności praktyczne. Jest to skuteczny sposób na to, aby zwiększyć szansę na znalezienie dobrze płatnej pracy, w której zrealizujemy również naszą pasję. Coraz więcej firm gastronomicznych i spożywczych stawia na profesjonalistów, którzy mogą potwierdzić swoje kwalifikacje.

Stopień zaawansowania szkolenia

Wybierając odpowiednie szkolenie należy zwrócić uwagę na stopień zaawansowania. W przypadku kursu podstawowego nie trzeba mieć doświadczenia, ani praktyki. Jest to znakomita opcja dla tych, którzy dopiero planują pracę w omawianej branży. Uczestnik w trakcie kursu poznaje podstawowe gatunki oraz odmiany botaniczne zielonej kawy. Dobrze, zrozumie, jak zmiany klimatyczne wpływają na jej uprawę. Szkolenie to świetna okazja do tego, aby dowiedzieć się, jak przebiega produkcja zielonej kawy oraz czym różni się jej profil sensoryczny w różnych zakątkach świata. Kolejne poziomy szkolenia to kursy dla średniozaawansowanych oraz profesjonalistów.

Wiedza podstawowa oraz specjalistyczna

Opisywane szkolenie umożliwia pozyskanie informacji nie tylko na temat kawy, ale również upraw, obróbki, importu/eksportu, handlu, certyfikatów jakości, a także wielu innych. W przypadku kursu podstawowego można dowiedzieć się m.in.:

  • jak klasyfikuje się farmy kawowe,
  • na czym polega zarządzanie uprawami kawy,
  • w jaki sposób zbiera się owoce kawowca i wydobywa z nich ziarna,
  • jakie metody obróbki owoców kawowca w celu uzyskania ich ziaren,

Jakie certyfikaty może posiadać kawa zielona

Oczywiście im wyższy poziom zaawansowania, tym bardziej skomplikowane i złożone zagadnienia są poruszane. Uczestnicy kursu profesjonalnego mogą dowiedzieć się m.in.:

  • czym jest fumigacja,
  • jak przebiega dekofeinizacja,
  • jak funkcjonują rynki terminowe,
  • w jaki sposób zarządza się ryzykiem na rynku kawowym.

Rozwój umiejętności praktycznych

Szkolenia z zakresu zielonej kawy składając się z zajęć teoretycznych oraz praktycznych. Kursanci mają dostęp do profesjonalnego sprzętu do kontroli jakości kawy zielonej: sita, higrometr, refraktometr i inne akcesoria. Urządzenia te wykorzystuje się przy pracy w palarni kawy czy laboratorium kawy zielonej w firmie handlującej kawą surową lub w firmach spożywczych gdzie kawę sprzedaje się na dużą skalę. Na szkoleniu pod okiem ekspertów – autoryzowanych trenerów Specialty Coffee Association można przyswoić najważniejsze zasady obsługi tych urządzeń. Duże znaczenie ma także ich systematyczna konserwacja i kalibracja.

Certyfikat SCA

Dużym zainteresowaniem cieszą się kursy z certyfikatem SCA. System szkoleń Coffee Skills Program wyróżnia się ogólnoświatowym zasięgiem. Został on stworzony przez Specialty Coffee Association, czyli organizację kawy wysokiej jakości. Uzyskany dokument ukończenia szkolenia jest honorowany na całym świecie – to prawdziwa gratka dla tych, którzy planują pracę za granicą. Coraz częściej polscy pracodawcy z branży kawy również cenią sobie pracowników z kwalifikacjami potwierdzonymi przez to stowarzyszenie.

Warto wspomnieć, że certyfikat mogą uzyskać nie tylko aktywni członkowie SCA.

https://coffee-support.com/zielona-kawa/
Materiał zewnętrzny


Opublikowano

w

Tagi: